torsdag den 25. november 2010

Grundvandskøling

Der er en interesse fra industrien, at bruge grundvands reserverne, til at nedkøle forskellige processer.
DR-byen på Amager har fået lov til at bruge grundvandet til afkøling, af deres bygninger, som står som et monoment over arkitekters magt over fornuft og udvikling, en glaskasse som gør almindelig arbejdsmiljø meget vanskeligt, hvis man ikke anvender uanede recurser på køling. DR-byen anvender den metode at pumpe koldt grundvand op, overføre varmen til grunvandet, og pumpe det ned i jorden igen. Flere virksomheder, som også har brug for køling er siden fulgt efter. F.eks. NOVO i Hillerød.
Grundvands temperatuern er stabil, og er en temperatur, som udjævnes i undergrunden over mange tusinde år. Der tilføres hele tiden varme fra jordens kerne, men også fra det vand som hele tiden løber til grundvandet oppefra, samt en lille smule solvarme, som opvarmer det øverste lag jord om sommeren.
Den enkelte virksomhed som låner det kolde vand, til køling, får straks en billigere form for køling, og derved også en billigere produktion. Men er det på længere sigt også billigt for samfundet, at grunvandet, bliver varmere. ??
Jeg mener ikke at samfundet, skal tillade anvendelse af grundvandskøling, hvor der også invindes drikkevand.
Der er også bakterier i undergrunden, og for hver grad, at vandtemperaturen stiger, så vil vægstbetingelserne også stige. Nogle jordbakterier er direkte skadelige for os mennesker. Derfor mener jeg at på længere sigt så vil samfundet komme til at betale den besparelse tilbage til naturen igen, hvis vi ikke passer på.
Grundvandet er nogen steder ikke anvendbar til drikkevand, fordi det indeholder salt, og nogle gange holdes dette saltholdige vand væk fra færskvandet, bare ved den forskellige vægtfylde, når der så invindes koldt vand, til køling, skabes der uro i undergrunden. Denne uro, eller ændring af vandstrømme, kan måske forskubbe de lag af færskvand, og saltvand, eller værre at de simpelthen bliver blandet, og derved ødelægger drikkevandet.
I den tilladelse som NOVO i Hillerød har fået, skrives der, at efter ophør, med anvendelsen af grundvandet til køling, så skulle det kunne anvendes til drikkevand igen efter en del år. Det er altså ikke fordi man ikke er klar over at der er et problem, man lader tiden gå og ser hvad der sker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar